Foto: SVT

Sverigeförhandlingen svarar: ”Järnvägen måste byggas ut snabbt och för höga hastigheter”

Uppdaterad
Publicerad

Idag lämnade Sverigeförhandlingen sitt svar på Trafikverkets förslag om sänkta hastigheter för höghastighetsjärnvägen Ostlänken.

På uppdrag från regeringen har Trafikverket i uppgift att föreslå en utbyggnad av höghastighetsjärnvägen inom den ordinarie infrastruktursbudgeten. Trafikverket menar att en järnväg med tåg i hastigheten 320 km/tim skulle medföra kostnader som är svåra att motivera, eftersom man inte bedöms kunna komma upp i de hastigheterna förrän hela systemet är utbyggt.

Trafikverket föreslår istället att järnvägen byggs för hastigheter på max 250 km/tim.

Sverigeförhandlingen svarar:

Nu svarar Sverigeförhandlingen genom att påpeka att med de förutsättningarna som Trafikverket menar, är höghastighetsjärnvägen inte utbyggd förrän om cirka 80 år.

Sverigeförhandlingen föreslår istället att hela järnvägen, med Ostlänken inkluderad, visst bör byggas för hastigheter i 320 km/tim. Angående finansieringen föreslår de att staten bör komplettera med lån för att säkerställa en snabb utbyggnad av järnvägen. De håller med om att först när hela systemet är utbyggt kan järnvägen nyttjas till fullo.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.