Visa alla (3)
Visa alla (3)

Sydafrikan tog emot EWK-priset

Uppdaterad
Publicerad

Zapiro har kallats en av Afrikas mäktigaste män, en satirtecknare som idag prisades i Norrköping.

I snart 40 år har han gjort sina teckningar och han var mycket stolt när han på lördagen fick ta emot 2016-års EWK-pris:

– EWK var en tecknare som påverkade mig när jag var ung. Min pappa gav mig en bok med några av världens bästa satirtecknare och i den fanns ett par teckningar av EWK. Jag tittade på dem i timmar och försökte hitta en egen stil med hjälp av dem. Sedan fick jag veta att EWK var inblandad i rörelsen mot apartheid, så det är fantastiskt att få det här priset, säger Jonathan ”Zapiro” Shapiro.

EWK, Ewert Karlsson från Söderköping avled 2004, men sedan 2000 har det varje år delats ut priser till ”konstnärer som verkar i EWKs anda”.

Zapiro verkar i ett land där satirteckningar är viktiga:

– Å ena sidan räknas Sydafrika som det land där satirteckningar haft störst betydelse de senaste decennierna, å andra sidan finns det numera försök att den typen av tysta kritik i landet.

I samband med prisutdelningen öppnades också en Zapiro-utställning på Arbetets Museum i Norrköping och pristagaren själv kommer den närmsta veckan åka runt i landet och tala på konferenser och seminarier.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer