56 procent av ungskogarna på magra marker i Götaland består av tall. Det är en fördubbling sedan 2016 men fortfarande en lång bit kvar till målet på 85 procent. Foto: TTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Tallskogen fortsätter växa – en tydlig trend

Uppdaterad
Publicerad

Plantering av gran har under en lång tid prioriterats framför tall av skogsägare i södra Sverige. Skogsstyrelsen har velat ändra på detta och nya siffror visar nu att 56 procent av ungskogarna på magra marker i Götaland består av tall. Det är en fördubbling sedan 2016.

– Det här betyder att markägaren tar det här på allvar och dessutom vill se en skog som i framtiden är robust och motståndskraftig, säger Karin Ekströmer, skogskonsulent på Skogsstyrelsen.

Granen har tidigare prioriterats av markägare då den är mer motståndskraftig mot betesskador och är ett snabbare produktionsträd.

Tallens återkomst

Men med torra och varma somrar har granens ställning i de svenska skogarna försämrats. En bidragande orsak är granbarkborrens framfart som angriper gran men inte tall.

– Det viktiga är att man planterar rätt sorts träd på rätt sorts mark. Tallen klarar torka mycket bättre än vad granen gör och den är även mer motståndskraftig mot bränder och skadeinsekter, berättar Karin Ekströmer.

Ny lag

Men det är inte bara de oförutsägbara förändringarna i klimatet som bidragit till tallens återkomst. I mars så kom Skogsstyrelsen med nya föreskrifter som förbjuder markägare att plantera gran på marker som är bättre lämpade för tall.

– Den är nog ganska viktig som signal. Det här måste till för att vi ska kunna ha framtida skogar som faktiskt klarar av alla de hot och utmaningar som finns med vattenbrist och så vidare, säger Karin Ekströmer.

I videon nedan får du höra hur östgötska markägare tacklar skogens framtida utmaningar

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hur får man upp en tallskog utan att klövviltet äter upp den? Hör här Ulrika Kraft Stenlund om hur den utmaningen för Anders Åneklint ska gå till. Foto: Lena Liljeborg/SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

56 procent av ungskogarna på magra marker i Götaland består av tall. Det är en fördubbling sedan 2016 men fortfarande en lång bit kvar till målet på 85 procent. Foto: TT
56 procent av ungskogarna på magra marker i Götaland består av tall. Det är en fördubbling sedan 2016 men fortfarande en lång bit kvar till målet på 85 procent. Foto: Gorm Kallestad/Ruud, Vidar/TT