Tandläkaren som hjälper tiggare

Uppdaterad
Publicerad

Linköping har blivit en av de städer som satsar mest på att hjälpa sina tiggare, tack vare kyrkor och hjälporganisationer. En tandläkare jobbar till exempel gratis för att laga tiggares tänder.

Varje vecka får tiggare hjälp med sina tänder i Linköping. En tandläkare och en sköterska ställer via Stadsmissionen upp gratis på sin fritid.

– Jag har ett arbete som jag får lön för. Det här är något jag har velat göra länge, säger tandläkaren Jimutha Malalatunga.

Tiggarnas situation

Irina Naydenova ligger i stolen och får sina tänder lagade.

– Vi kom hit för att plocka blåbär, men det fanns inga blåbär här. Så nu tigger vi istället, så att vi kan resa hem till Bulgarien, säger Irina Naydenova.

– När de väl söker hjälp är det riktigt, riktigt illa i munnen. Det är tandlossning, de har värk, de har svullnader. En del tar ju bort tänder själva. Det är inget vi ser varje dag. Att kunna hjälpa såna är väldigt speciellt, säger Jimutha Malalatunga.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tiggarnas situation

Mer i ämnet