Tekniska verken tar till sig kritiken

Uppdaterad
Publicerad

Efter granskningen av hur Tekniska verken i Linköping torrlägger sjöar med sina kraftverk så ska man nu se över skadeverkningarna.

Tekniska verken tar nu till sig av kritiken efter SVT:s avslöjanden om brister vid deras 36 vattenkraftverk

Och en framgångsrik satsning i en Smålandskommun kan vara lösningen

Vattenkraften dränerar

– Här ser vi ett så kallat fiskomlöp, som möjliggör att fisk kan vandra förbi kraftverket. Det innebär att fisk och ål återigen kan få sina naturliga fiskvägar så de kan kommun upp förbi kraftverket och leka.

Det säger chefen för kommunalt ägda Tranås energi, Niklas Johansson, när han presenterar ett av bolagets förbipassager runt ett av energibolagets kraftverk i Svartån

Dags att betala tillbaka

Det kommunala bolaget Tranås energi är prisbelönt och säger sig har fått många nya elkunder för sitt framgångsrika miljöarbete med att leda bl a laxöring och ål runt sina vattenkraftverk i norra Småland.

– Det är väl dags att betala tillbaka lite till naturen. Det har ju varit stopp här i hundra år och då är det väl dags att man återställer så långt det är möjligt till den naturliga miljön, säger Niklas Johansson.

Den nya styrelsen för Tekniska verken i Linköping ska kartlägga vilka miljöåtgärder som krävs för att gynna fisk och naturvärden vid sina 36 småskaliga kraftverk.

– Ja , jag kan bara säga att jag gärna tar del av alla goda exempel, oavsett varifrån de kommer. Det säger Nils Hildebrand miljöpartist och ordförande i kommunala Tekniska verken i Linköping.

Inte en krona till fiskvägar

Nils Hildebrand är ordförande för ett kommunalt bolag i blåsväder. Kommuner, allmänhet, naturskyddsföreningen och fiskeorganisationer kritiserar Tekniska verken för att utvinna kraft ur sin 36 småskaliga vattenkraftverk Östergötland, Småland och Sörmland men inte satsa en enda krona på fiskvägar, allra hårdast är kritiken när det gäller sjön Yxern i Kalmar län där energiutvinningen från kraftverken dränerar sjön och stoppar fiskens naturliga vandringar.

– Vi måste titta här och nu vad som är försvarbart miljömässigt, klimatmässigt och ekonomiskt, och vi har en ambition från Tekniska verkens sida att vi ska naturligtvis ta miljöförbättrande åtgärder när det gäller fisken också, men det ska vara där det är motiverat, säger Nils Hildebrand.

Lagen gäller även fiskpassager

Tekniska verken menar att man gjort försök med att minska flödet från t ex sjön Yxern men säger sig inte ha fått gehör från andra aktörer som t ex andra kraftverksägare och berörda kommuner i sin ambition

– Den minimitappning som gäller enligt vattendomen, vi är skyldiga att följa vattendomen annars bryter vi mot gällande miljölagstiftning, den har vi försökt att minska vilket skulle få till effekt att det skulle bli en bättre miljö. En sådan framställan har vi gjort men inte kommit längre med, och det är Tekniska verken som har tagit initiativ till det, menar Nils Hildebrand, miljöpartistisk ordförande i Tekniska verken.

”...vi har gjort en liten miss”

På frågan varför det är så viktigt att följa vattendomen när det gäller nivåerna i sjön Yxern men inte viktigt när det handlar om att följa vattendomen för kravet på fria fiskpassager vid kraftverken, så säger Nils Hildebrand så här;

– Där verkar det som vi från Tekniska verket har gjort en liten miss, men jag kommer att ge uppdrag till vd att titta på en lösning för detta.

Glada laxar i Tranås

Efter den hårda kritiken bjuder tekniska verken återigen in alla berörda parter och kommuner för att kunna ändra den 80-åriga vattendomen.

Samtidigt ska bolagets 36 vattenkraftverk gås igenom för att se om man kan tillfredsställa naturvärden och miljö.

Och medan det arbetet pågår så fortsätter glada laxar att simma uppför och nerför i Tranås prisbelönta fiskpassager.

– Vi ser ju den goodwill vi får, vi är ju ett kommunalägt bolag och då ser vi ju ett samhällsansvar och ett särskilt miljöansvar och det ansvaret tar vi på olika sätt, och detta  med fiskvägar är ett, menar Niklas Johansson, vd för Tranås energi.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vattenkraften dränerar

Mer i ämnet