Foto: SVT

Advokaten: ”Man tog hänsyn till alla krav som gällde då”

Uppdaterad
Publicerad

”Självklart kunde man inte ta hänsyn till nutida och framtida miljökrav när tillståndet skrevs. Men man tog hänsyn till alla krav som gällde då”, säger Mikael Westin som är Tekniska verkens advokat.

I  sommar har situationen för sjön Yxern blivit akut. Sjöbottnen har blottats och vattnet har dragit sig flera hundra meter ut. Tekniska verkens ledning har beskrivit situationen som bekymmersam. Flera chefer har sagt att det gamla tillståndet, som avgör hur mycket vatten kraftbolagen ska tappa ur sjön, är ett hot mot miljön och mot ”hela sjöns existens”.

Följer gammalt tillstånd

Ändå följer man det gamla tillståndet från 1938. Då fanns det inga motorbåtar i sjön och den domstol som fattade beslutet skrev att man ansåg det vara ”praktiskt sett uteslutet att trafik med maskindrivna farkostar” någonsin skulle färdas på sjön.

Vattenkraften dränerar

Tagit hänsyn

Trots det här anser Tekniska verkens advokat, Mikael Westin, som företräder många kraftverksägare i branschen, att man tog hänsyn till alla berörda intressen när vattendomen skrevs.

– Den tar upp alla aspekter som finns beträffande de intressen som är förknippade med den verksamhet som bedrivs, förklarar han.

Men då, på 30-talet när domen gjordes, då kunde man väl inte ta hänsyn till nuvarande miljökrav?

– Självfallet kunde man inte ta hänsyn till nutida och framtida miljökrav, men man tog hänsyn till alla krav som gällde enligt lagen. Man gjorde en avvägning.

Men då tog man ju mer hänsyn till kraftbolagens behov av vatten. Man vägde ju inte in så mycket fiskens behov?

– Jodå, jodå. Det gjorde man, säger Mikael Westin.

Fisket skulle påverkas

När kraftbolagen fick tillstånd att bygga dammluckor och tappa sjön Yxern på vatten insåg man redan då att fisket skulle påverkas. Man beslutade därför att kraftbolagen skulle betala en årlig peng för att ersätta den skadan – 400 kronor om året.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vattenkraften dränerar

Mer i ämnet