Lukas mamma Therese Persson bytte till ett sämre betalt jobb för att föräldrarna skulle kunna vara mer med sonen. Foto: SVT

Therese bytte jobb – får ut 6 000 kronor mindre

Uppdaterad
Publicerad

Therese Persson bor i en av de kommuner som har störst inkomstskillnader mellan de rikaste och medelinvånaren. Hon bytte jobb för att slippa pendla och jobba kvällspass – och får nu ut 15 500 kronor i månaden.

– Det var ett val för att kunna vara mer med sonen, säger hon.

Lukas skrattar och kör med bilen fram och tillbaka över golvet. Han går på en förskola i Ödeshög och nu under sommaren jobbar hans mamma Therese Persson på samma förskoleavdelning.

Hon arbetade förutom inom industrin, bland annat som CNC-operatör, på ett tvätteri och på Vättern-potatis. Då tjänade hon betydligt mer.

Valde bort pengarna

Men för att slippa jobba kvällar och helger och få vardagen med sonen att fungera valde hon att byta till en förskola i Ödeshög.

– Eftersom jag är vikarie och outbildad får jag ut cirka 15 500 kronor i månanden. Det är fem-sex tusen sämre än förut. Men det är ett val jag har gjort för att vi ska kunna vara med sonen. Min man är busschaufför och har väldigt oregelbundna tider så det fungerar inte annars, säger Therese Persson.

”Det är mycket pengar”

Inkomstskillnaderna ökar. Liksom gapet mellan de rikaste i kommunen och medelinvånaren. I Ödeshög tjänar de rikaste hela 17 gånger mer än medelinvånaren i samma kommun. De rikaste i Ödeshög tjänar 320 000 kronor – i månaden. Efter skatt.

– Det är mycket pengar. Jag hade gärna tackat ja till det, säger Therese och skrattar innan hon rycker på axlarna.

– Jag tror inte jag hade varit lyckligare om jag hade 320 000 kronor i månaden, men självklart skulle ju mitt liv vara lite mera... obegränsat.

Började jobba som 17-åring

Medianlönen har ökat med 1,7 procent i Ödeshög – medan den rikaste procenten i samma kommun har ökat sin inkomst med hela 26 procent.

– Jag tror att inkomstskillnaderna beror på att många får utbilda sig väldigt länge idag för att bli någonting. När jag var ung så kunde man börja arbeta direkt efter nian. Det fanns ju jobb som alla kunde ta och jag började själv jobba när jag var 17 år. Nu går man ut gymnasiet och sedan pluggar man vidare. En del bor hemma länge och får inte sitt första fasta jobb förrän de är 30 år. Och då vill de ha hög lön, säger Therese Persson.

”Det borde inte vara så stor skillnad”

Medianen, alltså den mittersta lönen, ligger lägre i Ödeshög än i Sverige som helhet. Andelen med låg ekonomisk standard är dessutom sämre än i riket.

– Självklart finns det en anledning till att vissa tjänar mer än andra. Vissa saker behöver det betalas mer för. Det vet jag av erfarenhet, eftersom jag har jobbat i andra branscher, säger Therese Persson.

– Men kanske behöver det inte vara så stor skillnad. 320 000 kronor, det är ju en årslön för många – som kanske får slita väldigt hårt för den lönen. Och jag kan nog tycka att människor som jobbar med människor, inom barnomsorgen och vården, tjänar lite för dåligt.

Lukas mamma Therese Persson är nöjd med sitt val. Tiden med sonen är värt att förlora några tusenlappar i månaden för. ”Man behöver kanske inte ha ny bil eller renoverat kök. Man kan vänta lite.” Foto: SVT

Hör Therese berätta mer om varför hon bytte till ett sämre betalt jobb i videon här ovanför.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.