Under året 2012 hade Åtvidabergs FF i snitt 4579 åskådare och 2017 blev det 1763 åskådare. Foto: SVT

Publikkris för idrotten i Östergötland

Uppdaterad
Publicerad

Alla större idrottslag i vår del av landet tappar publik. Allra störst är raset för fotbollsklubben Åtvidabergs FF. Föreningen har tappat publik fem år i rad, efter att den nya läktaren byggdes på Kopparvallen.

Under år 2012 hade man i snitt 4579 åskådare och 2017 blev det 1763 åskådare för ÅFF. Nu finns risk att raset fortsätter eftersom laget också ramlade ner till division ett.

– Det är jättetråkigt, det blir en ond spiral, för upplevelsen blir ju inte lika bra. Det blir tråkigt att gå på matchen när det är tyst och det är klart att det ekonomiskt är illa, säger Almer Ljutica som är ordförande för ÅFFs supporterförening Kopparslagarna.

– Det blir tråkigt att gå på matchen när det är tyst, säger Almer Ljutica som är ordförande för ÅFFs supporterförening Kopparslagarna. Foto: SVT

Färre åskådare för LFC – trots världsstjärnor

Sveriges bästa damfotbollslag, Linköpings FC, har tappat 600 åskådare per match det senaste året. För första gången sedan den nya arenan byggdes har laget nu ett publiksnitt på under 1000 personer per match.

– Vi spelar ju bra fotboll, vi har världsstjärnor, nästan alla spelar i landslag och ändå tycker inte Linköpingsborna att det är viktigt att gå och titta, konstaterar Christer Mård, ordförande för LFC.

Publiksiffror för några av idrottsklubbarna i Östergötland Foto: SVT

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.