Foto: SVT/TT NyhetsbyrånVisa alla (2)
Visa alla (2)

Toppolitiker avgår i protest mot Migrationsverket

Uppdaterad
Publicerad

Hans Andersson (S), ordförande för Åtvidabergs kommunfullmäktige, lämnar sitt uppdrag i protest mot Migrationsverkets agerande när ett elevboende blir asylboende.

Turbulensen i Åtvidaberg handlar om vem som har rätt att flytta in på Hotell Stallet där fastighetsägaren tecknat kontrakt med både Bert Karlssons företag Jokarjo AB och ÅFF Sport och Konferens AB. Bert Karlsson tecknade kontrakt redan i november 2013 och när inget hände tecknade fastighetsägaret ett nytt kontrakt med ÅFF i våras.

Fastighetsägaren har erkänt sitt misstag och erbjudit ÅFF 1,5 miljoner kronor för att frivilligt bryta dubbelkontraktet. Bert Karlsson har också hotat att stämma fastighetsägaren om han inte fullföljer deras ursprungliga kontrakt.

I förra veckan tog Migrationsverket beslut om att börja nyttja lokalerna och inom en vecka beräknar man med att de 200 sängplatserna kommer att vara fullbelagda.

Meddelar sin avgång

Konflikten i frågan gör att kommunfullmäktiges ordförande Hans Andersson (S) i dag meddelar sin avgång och skriver i ett pressmeddelande:

”Den demokratiska processen är helt satt ur spel när ett statligt verk kan och får behandla en kommun och dess invånare på det sätt som skett i detta fall i Åtvidaberg. Migrationsverket meddelar via mejl till kommunen att ca 200 asylsökande om endast två dagar ska flytta in på ett före detta hotell – hotell Stallet – i Åtvidaberg. Inget samråd sker med kommunen – Åtvidaberg ställs inför fullbordat faktum. Den nuvarande hyresgästen, som har ett hyreskontrakt, körs ut på gatan.”

Demokratin sätts ur spel

Hans Andersson är starkt kritisk hur Migrationsverket ”sätter hela det demokratiska samhället ur spel” och skriver:

”Jag frågar mig om politikerna på riksplanet, genom att tillåta Migrationsverket att handla som man gör, helt tappat kontakten med väljarna och den verklighet som våra kommuner lever i.”

Kritiserar systemet

Han vill betona att ställningstagandet inte har med invandringspolitik eller rasism att göra, utan att det handlar om en kritik mot systemet och hur samhällets skattemedel fördelas:

”När det gäller att med skattemedel berika företag inom motagande av människor som lider och har det svårt, finns det tydligen en aldrig sinande kassakista att ösa ur. I det system som tillåter, och kanske främjar, denna samhällsutveckling vill jag inte längre vara en kugge, om än så liten. Jag tackar därför för mig.”

Migrationsverket har i ett tidigare skede kommenterat sitt agerande.

– Det är såklart önskvärt att ha en god framförhållning men när det kommer in 1700 flyktingar i veckan och vi står mellan två upphandlingar, eftersom de redan upphandlade platserna tagit slut, så är det svårt, säger Tolle Furegård till SVT Östnytt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer