I klippet visar Annika Forsslund, biolog på Länsstyrelsen Gotland, vilka blommor som trivs på Gotland. Foto: SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Torkan gav ovanligt stor blomsterprakt

Publicerad

På vissa håll i landet så är det ovanligt mycket blommor just nu, bland annat på Gotland. Detta har sin förklaring i förra sommarens torka.

– Förra året så slog torkan ut ganska många fleråriga växter, framförallt gräs. Där vi har gräsmarker så har därför flera ettåriga växter lyckats ta den platsen istället. Det beror på att de ofta producerar ganska många från och att de ofta har en fröbank, säger Annika Forsslund, biolog på Länsstyrelsen på Gotland.

På Gotland blommar just nu ovanligt stora mängder med vallmo. Foto: SVT/Patrik Widegren

Rödblister, skatnäva, blåeld och vallmo, är några exempel på arter som tagit för sig i år. De och andra arter trivs extra bra just på Gotland med kalkrik jord och där vägrenarna inte klipps förrän växterna fått blomma klart.

– Vi har också ett väldigt fint jordbrukslandskap som är ganska småskaligt. Även våra skogar är ganska magra och betas ofta fortfarande. Det gör också sitt till. Det är inte så stor gräns mellan naturbetesmarker och skogen på Gotland. Och så har vi vägarna som binder samman alltihop, säger Annika. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

biologisk mångfald

Mer i ämnet