Arkivbild Foto: Ola Torkelsson/TT

Torkan glädjebesked för svenska vinodlare

Publicerad

Sommarens exceptionellt varma och torra väder ställer till problem i hela landet. En yrkesgrupp har dock hittills haft all anledning att jubla över väderleken – de svenska vinproducenterna.

Skogsbränder, bevattningsförbud, brist på djurfoder – den varma och torra sommaren slår hårt mot Sverige.

Det råder risk för skogsbrand i hela landet förutom i fjällområdena, och SMHI har utfärdat risk för vattenbrist i landets södra delar.

För den soldyrkande vindruvan har väderförhållandena varit perfekta.

– Hittills har vi nypt oss i armen och tyckt att det är fantastiskt, säger Sveneric Svensson, ordförande i Föreningen Svenskt Vin, till TT.

Ungefär 35-40 yrkesvinodlare är verksamma i Sverige. De allra flesta är koncentrerade till Skåne, men även i Halland, i Blekinge, på Öland och på Gotland finns odlingar. Därutöver finns ett stort antal hobbyodlare.

Svenskt vin

Visa
  • I Sverige finns runt 35-40 yrkesmässiga vinproducenter, och ett stort antal hobbyodlare.
  • De allra flesta producenterna är verksamma i Skåne, men odlingar finns även i Halland, i Blekinge, på Öland och på Gotland.
  • Den druvsort som dominerar den svenska odlingen är Solaris, som utgör över 80 procent av svenska vinrankor.
  • Solaris är en grön druva som används till vitt och mousserande vin.
  • Sorten framtogs 1975 i Tyskland och lämpar sig bra för svenska förhållanden tack vare sin robusthet. Även sämre år brukar druvan ge bra skörd.
  • I Tyskland odlas Solaris för att ge extra söta viner, men under svenska odlingsförhållanden ger den ett mer aromatiskt vin.

Källa: Föreningen Svenskt Vin

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer