Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Rännor, växtbäddar och kantsten mot översvämning. Se tre snabba tips på hur bostadsbolaget klimatanpassat ett gäng hyreshus. Foto: SVT

Tre effektiva drag mot översvämningar – område i Norrköping klimatsäkras

Uppdaterad
Publicerad

För att förebygga bland annat översvämningar klimatsäkrar nu Hyresbostäder i Norrköping flera bostadsområden. Först ut är Ljura där man har 1 000 lägenheter.

Norrköping har av Myndigheten för samhällsskydd och beredskap utpekats som ett område med betydande översvämningsrisk.

Det kommunala bostadsbolaget Hyresbostäder i Norrköping har sedan 2017 arbetat med klimatanpassning tillsammans med forskare och andra experter. Fem större bostadsområden visade sig särskilt sårbara för översvämningar.

Klimatförslag

Stadsdelen Ljura med cirka 1 000 lägenheter i södra Norrköping blev först ut och åtgärdades under 2023.

Fördröjer vattnet och leder skyfallen rätt

Med hjälp av rännor, asfaltbulor och kantstenar styrs regnvattenvatten mot dagvattennätet istället för mot huskropparna. Växtbäddar under stuprören samlar upp och fördröjer vattnet. Så kallade backventiler förhindrar att avloppsvatten tränger upp i källare.

Hyresbostäder är Norrköpings största bostadsföretag med cirka 10 000 lägenheter fördelade på tiotalet områden i kommunen. De fokuserar huvudsakligen på åtgärder utomhus, för att undvika översvämningar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Klimatförslag

Mer i ämnet