Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör fyra av medlemmarna om deras oro för klimatet och vad de tar med sig från medborgarrådet. Foto: SVT/Privat

Videodagbok: De ska lösa klimatfrågan

Publicerad

De är fyra av 60 personer som har valts ut i ett experiment. Alla har de olika tankar om klimatfrågan och tillsammans ska de försöka komma fram till förslag på hur Sverige ska uppfylla sina åtaganden enligt Parisavtalet.

SVT har följt Karin Wingqvist från Falun, Rose-Marie Törnvall från Göteborg, Adrian Kjellén från Linköping och Leonardo Pool Rodriguez från Falköping.

De har under tre månader tagit del av forskning, diskuterat lösningar och fått föreläsningar av några av Sveriges mest framstående klimatforskare.

Klimatförslag

– Tidigare har min oro kring klimatfrågorna har varit en femma på en tiogradig skala, men just nu känner jag att det har gått ner, säger Leonardo Pool Rodriguez från Falköping.

Ska spegla hela samhället

Genom algoritmer har 60 personer runtom i landet valts ut att ingå i medborgarrådet. Tillsammans ska de bilda ett ”mini-Sverige” som ska spegla hela samhället.

Uppdraget är att de ska de försöka komma på lösningar på klimatfrågan, som sen presenteras för politiker från både regeringen och oppositionen.

– Det största jag tar med mig från det här är hur olika personer med olika bakgrunder och åsikter, ändå kan samarbeta och komma fram till något gemensamt, säger studenten Adrian Kjellén från Linköping.

Hör mer från några av medlemmarna i experimentet i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Klimatförslag

Mer i ämnet