Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Simon Haikola forskar om svensk miljöpolitik med fokus på klimatomställning och leder ett projekt om kommuners planering för vindkraft och lokalt vindkraftsmotstånd. Foto: August Askbom/SVT

Högt tonläge om vindkraft

Uppdaterad
Publicerad

Att energifrågor och speciellt förnyelsebar energi väcker reaktioner är inget ovanligt. På sociala medier är ofta tongångarna höga och åsikterna många.

Tidigare i höstas publicerade SVT Öst ett inslag om lantbrukaren Jeanette Blackert och hennes vindkraftverk. I inslaget diskuterades eventuella för- och nackdelar med vindkraften och på Facebook väckte inslaget stort engagemang och flera tusen användare reagerade eller kommenterade på det.

Bland kommentarerna så ställdes många frågor och funderingar. De tre mest förekommande ämnena handlade om ifall vindkraft bara är ett komplement till andra energikällor, om den verkligen är förnybar och vem som bär ansvaret till utbyggnaden av vindkraft i Sverige.

Titta på videon för att se forskaren Simon Haikola svara på några av funderingarna från Facebook.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.