Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Tobias Holmqvist/SVT

Vindkraftsparken utanför Motala snart färdig – börjar leverera el i april

Uppdaterad
Publicerad

Strax norr om Tjällmo i Motala kommun pågår bygget av vindkraftsparken Hultema för fullt. Projekteringen började redan 2010 och och i dag 13 år senare är man i den så kallade installationsfasen.

– Nu är vi inne i den senare delen av byggfasen när vi reser turbinerna, säger Ann-Sofi Laurin, projektledare hos VKS-vindkraft i Motala.

Under sommaren ska alla vindkraftverken vara färdigbyggda, men redan i april räknar man med att kunna börja leverera el från parken.

Motala

Effektivare turbiner

Totalt handlar det om elva verk som är 185 meter höga när rotorn är i sitt högsta läge. Rotorbladen väger 20 ton styck och varje turbin har en effekt om 6,6 megawatt (MW).

– Det har hänt otroligt mycket med tekniken under de här åren. När vi började titta på den här vindparken så räknade vi på verk som låg på två till tre megawatt, säger Ann-Sofi Laurin.

Vindkraftsparken Hultema beräknas kunna leverera hushållsel till mer än 35 000 villor årligen via Vattenfalls regionala nät.

Se och hör mer i videoklippet här ovanför.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Motala

Mer i ämnet