Foto: Kriminalvården/SVT

3-åriga flickan dog hemma – nu utreds pappans död i häktet

Uppdaterad
Publicerad

Torsdagen den 30 januari hittade polisen en treårig flicka död i en lägenhet i Norrköping och föräldrarna blev omgående misstänkta för att ha vållat hennes död. Söndagen den 16 februari hittades hittades pappan död i häktet.

Under en längre tid har Kriminalvården brottats med en överbeläggning på häkten och anstalter. På häktet i Norrköping har man till exempel pendlat mellan 100 till 107 procents beläggning.

Pappan hade ett känt drogmissbruk och var i ett dåligt psykiskt skick under tiden i häktet. Flera gånger fick häktespersonalen köra honom till psykakuten på Vrinnevisjukhuset, enligt uppgifter till SVT Nyheter Öst.
Trots att tillståndet inte förbättrades fördes pappan inte till rättspsyk, där man har bättre möjligheter att vårda svåra fall.

– Kriminalvården eller häktet beslutar inte om klienten ska placeras på rättspsyk. Sjukvården avgör det, säger Hakim Lahmini, kriminalvårdsinspektör på häktet i Norrköping.

Nu utreds dödsfallet i häktet av både polisen och av Kriminalvårdens avdelning för internutredningar.

– Det är två parallella spår, men vi samverkar tätt, säger Mikael Stålberg, chef för Sektionen för särskilda utredningar.

När kan den vara färdig?

– Vi har samtal med vår personal. Vi tittar på videoupptagningar. Det är flera pusselbitar, men en pusselbit är ju också obduktionsrapporten från Rättsmedicinalverket och den har ännu inte kommit.

Kriminalvården har de senaste fyra åren utrett fyra dödsfall per år inom verksamheten.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Treåriga Esmeraldas död

Mer i ämnet