Den treåriga flickans död har berört många. Utanför huset hon bodde finns en liten minnesplats. Foto: Mikko Lindskog/SVT

Treåriga flickan låg död hemma i flera dagar

Uppdaterad
Publicerad

När polisen i Norrköping den 30 januari hittade den treåriga flickan död så befann sig båda hennes syskon i bostaden och föräldrarna upplevdes som påverkade. Man upptäckte också att flickan legat död i mer än ett dygn.
Det framgår i förvaltningsrättens dom om att omhänderta flickans syskon enligt 2 § i Lagen om vård av unga (LVU).

Det är socialnämnden i Norrköping som vill att syskonen ska fortsätta tvångsvårdas. Barnen omhändertogs akut enligt LVU 6 § och placerades i ett jourhem i samband med att föräldrarna greps som misstänkta för att ha orsakat den treåriga systerns död.

Mamman och även barnens juridiska ombud tycker inte att syskonen ska tvångsvårdas, utan menar att vårdbehovet kan ordnas på frivillig väg.

Mamman: ”Kommer att få börja från ruta ett”

I förvaltningsrättens dom så vittnar mamman om att ”hon inser att när brottsutredningen är klar har hon ett omfattande jobb framför sig i att tillsammans med socialtjänsten utreda hennes omsorgsförmåga igen innan hon kan påkalla att få hem barnen igen. Man kan inte veta när det blir, men hon kommer att få börja från ruta ett”.

Syskonens juridiska ombud menar att socialnämndens ansökningar om LVU ska avslås eftersom ”det finns ett tillförlitligt och fullständigt samtycke till de aktuella vårdplanerna” från mamman och att anledningen till att samarbetet med socialen inte fungerat tidigare berodde på den nu avlidne pappan.

Rätten litar inte på mamman

Men förvaltningsrätten väljer att gå på socialnämndens linje och skriver i domen:

”Med hänsyn till det och med beaktande av barnens behov av trygghet efter vad de varit med om, gör förvaltningsrätten bedömningen att hennes samtycke inte är tillräckligt tillförlitligt för att garantera att barnen får den vård de behöver.”

Mammans advokat Per Oehme bekräftar för SVT Nyheter Öst att domen kommer att överklagas till kammarrätten.

Pappans dödsorsak under utredning

Efter att den treåriga flickans föräldrar frihetsberövats så hittades sedan pappan död i häktet under söndagen den 16 februari. Dödsorsaken utreds av polisen och internt av kriminalvården.

Mamman är fortsatt misstänkt för grovt vållande av annans död och om hon senare döms i domstol så ska hela ärendet utredas av Socialstyrelsen enligt lex Bobby.

Lag med särskilda bestämmelser om vård av unga (LVU 1990:52)

Visa
  • Trädde i kraft den 1 juli 1990 och ersatte då en lag (1980:621) med samma namn.
  • Reglerar tvångsomhändertagande av unga personer under 18 år, samt i vissa fall av unga under 21.
  • Grunderna för ett omhändertagande kan vara bristande hemförhållanden eller ett eget vårdslösa beteende.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Treåring död i Norrköping

Mer i ämnet