Partytältet lyfte, träd knäcktes och studsmattan flög 200 meter. Catarina Lindholm är fortfarande skakad. Hör henne berätta om när tromben kom till Vårdsberg. Foto: Barbro Linder (privat)

Tromb förstörde släktkalas i Linköping

Uppdaterad
Publicerad

Mitt under kvällens kusinträff drog en förmodad tromb in över gården i Vårdsberg i Linköping och kraschade festen. Partytältet lyfte, träden knäcktes och granhäcken förstördes.

Catarina Lindholm är märkbart tagen efter fredagskvällens oväder.

– Jag är fortfarande chockad. Vi är glada att vi lever, säger hon till SVT Nyheter. 

Det var mitt under släktträffen som Catarina arrangerat som ovädret plötsligt var över dem. Hela tältet lyfte och flög iväg.

– Studsmattan måste ha flugit över oss. Vi hittade den sen, 200 meter bort, helt demolerad. Och träden, som är 15 till 20 meter höga, knäcktes som plockepinn. Rötterna har ryckts upp.

Foto: Chatarina Lindholm (privat)

– Vi blåste omkull, vi satt mitt i en tromb. Hela tomten är förstörd, berättar Eva Johansson, en av gästerna, för Corren.

Samtidigt föll stora hagelbollar och gästerna fick hålla händerna över huvudet när de sprang in. Catarina Lindholm fick en bula i huvudet och på benen.

– Man fattar fortfarande inte vad det är som har hänt, säger hon till SVT.

Hela tomten är förstörd hemma hos Chatarina Lindholm. Foto: Barbro Linder (privat)

En ”äkta” tromb enligt SMHI

Meteorolog Linus Dock på SMHI bedömer att det var just en tromb som drog fram över Catarinas kalas.

– När jag tittar på hennes bilder så ser det ut som det. Och när jag tittar på radarbilder från i går kväll ser jag att det var ett kraftigt åskväder med hagel som drog fram över Östgötaslätten, säger Linus Dock till SVT Nyheter. 

Kalaset i Linköping fick ett dramatiskt slut när ovädret drog fram. Foto: Chatarina Lindholm (privat)

En tromb är ett mycket lokalt väderfenomen och det finns olika varianter, berättar han. 

– Den som inträffade i Linköping skulle vi kalla för en ”äkta” tromb. Det är en rotation i molnet som ger upphov till en kraftig virvel som kan gå ner till markytan. Ibland kan man se en molnvirvel också, men det är inte alltid det syns en sådan.

Fem tromber 2017

Det här var årets andra tromb som rapporterats in till SMHI. I slutet av april drog en kraftig tromb fram över Värnamo i Småland, vilket fick taket på en matbutik av blåsa av.

Förra året inträffade fem tromber i Sverige, enligt SMHI. 2016 var det 20 stycken.

– Det varierar väldigt mycket från år till år. De tromber som upptäcks är de som allmänheten rapporterar in, säger Linus Dock, meteorolog på SMHI.

Fakta: tromber

I Sverige är tromber vanligast under sommaren, men de kan även förekomma under hösten. De flesta har observerats i södra Sverige och där utmed kusterna.

Diametern på luftvirveln ligger normalt mellan 10 och 100 meter, men i USA kan den växa till drygt 1000 m.

Vindhastigheten i de kraftfullaste nordamerikanska tromberna kan nå upp mot 140 m/s. I Sverige kan vindhastigheten uppskattningsvis komma upp i omkring 75 m/s, vilket är drygt två gånger orkanstyrkan.

Till skillnad från vinden kring vanliga lågtryck kan vinden i en tromb rotera både med- och motsols.

Källa: SMHI

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.