Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
”Man känner sig så maktlös. Nu hamnar han hos socialen – igen.” I videon kan du höra Catarina Nilsson berätta om sin son som trots funktionsnedsättning för andra gången tvingas söka försörjningsstöd. Och Försäkringskassans kommentar kring det. Foto: Tina Enström, SVT

Trots funktionsnedsättning: Martin tvingas söka försörjningsstöd för andra gången

Uppdaterad
Publicerad

Många unga vuxna med funktionsnedsättning hamnar mellan stolarna – och tvingas vända sig till socialtjänsten för att få pengar till mat och hyra, enligt en rapport. Martin från Linköping har drabbats två gånger av det här, trots att han fick rätt i domstol.

– Nu tvingas han vända sig till socialen igen, trots att har en funktionsnedsättning. Jag saknar ord. Man känner sig så maktlös, säger hans mamma Catarina Nilsson.

Martins mamma Catarina Nilsson slår ut med händerna i en uppgiven gest.

– Man vill bara banka på något, säger hon och ser mig rakt i ögonen.

– Men det hjälper ju inte.

”Det växer ju liksom inte bort”

Martin är en av alla dem som tvingats söka försörjningsstöd när han nekas aktivitetsersättning av Försäkringskassan. Han har en intellektuell funktionsnedsättning – och både läkare och Arbetsförmedlingen har bedömt att han inte kan klara ett vanligt jobb, inte heller inom Samhall eller med lönebidrag.

– Det växer ju liksom inte bort. Och han har ju rätt att få hjälp, säger Catarina Nilsson.

”Martin har mått väldigt dåligt”

Men när Försäkringskassan drog in ersättningen tvingades Martin istället vända sig till socialtjänsten för att få ekonomiskt bistånd. Han var också nära att hamna hos Kronofogden, trots att han hade en god man som skötte hans ekonomi.

– Martin har mått väldigt dåligt av det. Han blir orolig, säger Catarina.

”Nu är vi där igen – tillbaka hos socialen”

Trots att Martin senare fick rätt i domstol har nu Försäkringskassan dragit in hans aktivitetsersättning igen. Och vid en omprövning hos Försäkringskassan stod beslutet fast.

– Så nu är vi där igen. Nu hamnar han igen hos socialen. Och de här personerna ska ju inte vara där, säger Catarina Nilsson, Martins mamma.

Hör Catarina berätta om oron och frustrationen – och hör Försäkringskassans kommentar i videon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Funktionsnedsatta tvingas söka låtsasjobb

Mer i ämnet