Regnmängderna ställde till problem i trafiken. Foto: Jeppe Gustafsson

Tunnlar vattenfylldes i västra Östergötland

Uppdaterad
Publicerad

I går kväll och under natten har regnet vräkt ner över de västra delarna av Östergötland. Det har kommit in många larm om vattenskador och översvämningar ända fram till morgonen.

I Skänninge, i Mjölby kommun, vattenfylldes två tunnlar under järnvägen och stängdes av. Räddningstjänsten Östra Götaland meddelar att de varit på mängder av översvämmade källare, träd som blåst omkull och larm om bilar som fastnat i trafiken.

– Det har varit skyfallsliknande regn. Vadstena fick 45 millimeter, Omberg 50 millimeter och Kvarn 47 millimeter. Men det kan vara stor lokal variation med en helt annan intensitet på regnet ganska nära mätstationerna, säger Sofia Söderberg, meteorolog på SMHI.

Automatlarm efter blixtnedslag

Ett stort antal blixtnedslag har orsakat automatlarm -  vissa med rökutveckling. Under natten mellan onsdag och torsdag hade RTÖG fem stationer som jobbade med att försöka hjälpa de drabbade.

De första larmen kom in vid 18.30-tiden och två timmar senare räknade RTÖG med att fortsätta arbetet hela natten.

– Det har lugnat ner sig under morgonen och nu har vi bara ett aktivt ärende som vi är ute på, säger Caroline Carlheim, inre befäl hos RTÖG.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer