Foto: polisen

Två döms för misslyckad sprängning i Linköping

Uppdaterad
Publicerad

Två män dömdes på måndagen till sex års fängelse för försök till grov allmänfarlig ödeläggelse och grovt brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor.

Det var den 24 september som männen, 22 och 28 år gamla från Stockholmsområdet, placerade en kastrullbomb med dynamit vid en fastighet i Linköpingsstadsdelen Ekholmen. Men det planerade dådet avbröts då en väktare körde förbi i området.

Förutom att det fanns vittnesuppgifter fastnade männen även på en av polisens övervakningskameror. Kastrullbomben tros ha lämnats vidare och sedan sprängts på samma plats av andra personer två dagar senare.

Explosion i Ekholmen – Linköping

Uppdraget kopplas till gängkonflikt

Männen har förnekat brott, men tingsrätten anser att åklagaren bevisat och skriver i domen att om männen lyckats genomföra sprängningen skulle det ”ha inneburit fara för annans liv eller hälsa och för omfattande förstörelse av annans egendom”, samt att de var väl medvetna om att ”uppdraget hade sin bakgrund i en konflikt mellan grupper av personer i vilka skjutvapen eller sprängämne eller liknande ämne används. Detta ska beaktas som en synnerligen försvårande omständighet vid bedömningen av straffvärdet”.

Måltavlorna för sprängningen var anhöriga till den tidigare Foxtrot-toppen Mustafa” Benzema” Aljiburi som sköts till döds i Irak tidigare i år.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se bilderna före och efter explosionen som följde det misslyckade attentatet i Ekholmen Foto: Tobias Wallin

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Explosion i Ekholmen – Linköping

Mer i ämnet