Påskupploppen i Skäggetorp, Linköping. Foto: SVT

Två män begärdes häktade för Påskupploppen i Linköping – försattes på fri fot

Uppdaterad
Publicerad

Åklagare begärde på fredagen två män häktade för grovt blåljussabotage under Påskupploppen 14 april i stadsdelen Skäggetorp i Linköping. Männen har identifierats av poliser samt ska synas på videoinspelningar. Under häktningsförhandlingen valde dock tingsrätten att försätta dem på fri fot.

– Det handlar om filmmaterial och vittnesmål från poliser. De är misstänkta för att ha kastat sten både mot poliser och polisfordon. De har också vandaliserat övergivna fordon samt tillgripit egendom ur fordon. De har varit delvis maskerade, men inte helt, säger kammaråklagare Kajsa Malmström.

Båda männen är hemmahörande i Linköping, den ene är 32 år gammal och den andre 19. Ingen av dem blev alltså häktad idag, men den yngre mannen fick reseförbud.

– Tingsrätten ansåg att de är misstänkta på sannolika skäl och att det inte är proportionerligt att häkta dem.

”Tempo i utredningen”

De misstänkta förnekar brott. Åklagarens ambition är att kunna väcka åtal under oktober.

– Förhoppningsvis går det också att få tag på dem för förhör, trots att de är på fri fot. Vi vill hålla tempo i utredningen.

21 juli i år dömdes tre män som deltog i upploppen för grovt sabotage mot blåljusverksamhet  till fleråriga fängelsestraff. Det längsta straffet var på fyra år.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.