Runt 30 personer arbetar med filminspelningen i Rejmyre Foto: SVT

Tyskt filmteam intar Rejmyre glasbruk

Uppdaterad
Publicerad

Skogar, sjöar, skärgård och nästan alltid soligt väder. Det är bilden av Sverige som visas i de tyska Inga Lindström-filmerna. Just nu spelas den 84:e filmen in i lilla Rejmyre i norra Östergötland.

Runt 30 personer med ett antal lastbilar fyllda med allt från kamerautrustning till en mobil sminkloge håller till på Rejmyre glasbruk den här veckan. Ytterligare en film i Inga Lindström-serien håller på att spelas in.

Filmerna i serien visar en solig och lycklig bild av Sverige, men skådespelarna talar tyska eftersom filmerna huvudsakligen är riktade till en tysk tv-publik. Här får den tyska drömbilden av Sverige en bra hjälp på traven.

Finspång

– Det är förstås den vackra naturen, sjöarna, de röda stugorna, den stil som gör Sverige unikt som lockar, säger Jean-Yves Berteloot, som spelar en av de manliga rollerna.

En i en lång rad filmer

Berteloot är själv fransman, vilket gjorde att det ursprungliga manuset faktiskt ändrades. Han skulle spelat en svensk man, men insåg att det inte skulle fungera. Han talar god tyska, men han oroade sig också för att någon liten brytning skulle förstöra bilden av rollfiguren. Manuset skrevs om och nu spelar han en belgare som flyttat till Sverige och tagit sin svenska frus efternamn.

Scenerna i Rejmyre handlar dock inte om vacker natur utan spelas in på ortens glasbruk. Filmen, som är den 84:e i ordningen, handlar om den kvinnliga glasblåsaren Sara. I bakgrunden ses glasbrukets riktiga glaskonstnärer arbeta precis som de brukar.

Skönt att arbeta i Sverige

I filmteamet har alla sin specifika uppgift. Ansvarig för ljudet är Uli Frank och han njuter av att arbeta i Sverige.

– Det är underbart! Det är bra för det är mycket lugnt, säger Frank.

Då menar han såväl tempot runtom inspelningen, som det faktum att inspelningarna ofta sker i tystare miljöer, vilket gör det enklare för en ljudtekniker att få bra ljud. Produktionen försöker att använda så mycket som möjligt av originalljudet från inspelningsplatsen och då uppskattas den svenska landsbygdens tystnad.

Rejmyre ligger i Finspångs kommun och från kommunhåll hoppas man nu att tv-serien ska dra ännu fler turister till norra Östergötland (se separat artikel).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Finspång

Mer i ämnet