Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hulda Winners, miljöstrateg hos Sjöfartsverket berättar om vad Sjöfarten kan göra för att minska undervattensbuller som påverkar djur. Foto: SVT, IVL

Tysta propellrar, lägre fart – så kan djuren i Östersjön skyddas från buller

Uppdaterad
Publicerad

Tuffare regler eller riktlinjer diskuteras när det gäller hur mycket fartyg får väsnas i vattnet. För i takt med att sjöfarten ökar så ökar också undervattensbuller som påverkar djuren i havet.

Det finns idag riktlinjer som styr undervattensbuller från fartyg. Men kunskapen om hur bullret påverkar djur är inte den bästa. Det man vet är att det påverkar vissa arters förmåga att undvika rovdjur, men inte vid vilken nivå bullret har när det får en effekt på djuren.

– Vi har ju viss kunskap. Men det behövs fortfarande mer. För sjöfarten så tror jag att det blir allt viktigare framöver. Att kunskapen då finns blir jätteviktigt förstås, säger Hulda Winnes, miljöstrateg hos Sjöfartsverket.

Gotland

I en ny rapport har IVL Svenska Miljöinstitutet och Sjöfartsverket tittat närmare på bullret. Där pekar man ut möjliga lösningar på problemet.

Se mer om detta i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gotland

Mer i ämnet