Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ulf Kristersson (M) tror att projektet Rätt kurva är en bra metod för att förhindra att barn och unga hamnar i kriminalitet. Foto: Martin Klevelid

Ulf Kristersson i Linköping: ”Vi måste förebygga att unga dras in i brottslighet”

Uppdaterad
Publicerad

Statsminister Ulf Kristersson (M) besökte Linköping för att få veta hur kommunen och polisen arbetar med att få struliga ungdomar på rätt kurs.

– Vi gör väldigt mycket för att stoppa den grova brottsligheten men Sverige har under 10-15 år misslyckats med det förebyggande arbetet, sa Ulf Kristersson vid besöket.

Linköping ingår i det treåriga projektet Rätt kurva som ska motverka att barn och unga hamnar i kriminalitet. Metoden bygger på att först identifiera individer, redan i sexårsåldern, som löper en hög risk att hamna på en kriminell bana. Därefter erbjuds riktade insatser.

– Det krävs ett samarbete mellan socialtjänst och polis. Det är därför vi tar bort sekretessen mellan dessa två så man gemensamt kan komma fram till vad den unga håller på med, sa Ulf Kristersson.

Systematik och långsiktighet

Men socialtjänsten i Linköping har under en tid haft hög omsättning på personal, vilket SVT Nyheter berättade om igår. Nu arbetar man för att behålla de anställda, som enligt statsminister har en nyckelroll.

– Alla vi som arbetat inom socialtjänsten vet att det är ett av landets viktigaste men också tuffaste jobb. Jag tror att många blir frustrerade över dessa ständiga, kortsiktiga projekt. Ju mer systematik och långsiktighet man kan ha desto fler tror jag kommer att trivas och vilja stanna kvar.

Det huvudsakliga stödet utförs av socialarbetare som rekryterats särskilt för Rätt kurva. De kommer att arbeta intensivt och nära familjen med barnet i fokus.

Hittills har fem ungdomar skrivits in i projektet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.