Unga träd skadas för att rädda hotade arter

Uppdaterad
Publicerad

Många arter är hotade på grund av brist på gamla träd. Länsstyrelsen kommer därför att skapa konstgjorda livsmiljöer, genom att skada unga träd.

– Genom att skada unga träd skapas strukturer och mikromiljöer i trädet som normalt bara bildas i mycket äldre träd, säger Frida Nilsson som är reservatsförvaltare på Länsstyrelsen Östergötland.

Det är arborister som genom Länsstyrelsens fått specialutbildning i att skada träd i naturreservat. Många arter är beroende av gamla träd, vilket det i dagens landskap råder brist på, skriver Länsstyrelsen i ett pressmeddelande.

Metoden kallas veteranisering och det handlar om träd som annars hade behövt tas bort, tillexempel träd som står för tätt.

Arbetet utförs med motorsåg och det handlar bland annat om att skapa håligheter i stammen för att trädet långsamt ska börja murkna inifrån. I andra träd sågas konstgjorda blixtnedslag ut längs stammen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.