Ungas egna berättelser

Publicerad

”Den E Vi” är en teaterföreställning om livet på platser som framförallt uppmärksammas i samband med bilbränder och upplopp. Just nu visas den i Linköping.

Det är en teaterföreställning som bygger på ungas egna berättelser om utanförskap. Berättelser från bland annat Linköping. Föreställningen hade premiär i december på Dramaten i Stockholm och har sedan dess varit på Sverige-turné.

– Vi måste lyfta de här frågorna, vi måste titta på varför 12,8 procent i Sverige föds in i ett livslångt utanförskap. Det är en jävligt hög siffra och vi vill få ner den säger regissör Ulf Stenberg.

Förebyggande åtgärder är nyckeln

– Man behöver göra människor, politiker och de som sitter i styrelser medvetna om grunden till problemen och att man måste göra vissa saker för att det ska bli bättre säger Shada-Helin Sulhav, medverkande i föreställningen.

– Vad är det man måste göra?

– Förebyggande insatser och åtgärder, säger hon.

Ledordet är förändring

Teatern är en del av ett Fryshusprojekt som vill skapa bestående förändring för unga i utanförskap och bredda mångfalden i Sverige.

– Det här är frågor vi jobbar med på fryshuset varje dag så det känns värdefullt och viktigt att få manifestera det på de största scenerna i Sverige, säger Ulf Stenberg.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer