Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Enligt Arbetsförmedlingen i Motala har ungdomsarbetslösheten i Motala varit hög under en längre tid. Foto: Jessica Gow/TTVisa alla (3)
Visa alla (3)

Ungdomsarbetslösheten minskar i kommunen – men har fortfarande högst siffra i länet

Uppdaterad
Publicerad

I flera år har Motala kämpat med hög ungdomsarbetslöshet och har länge varit kommunen med den högsta siffran i länet. Dock ser man nu en vändning när siffrorna sjunkit under pandemin.

Motala kommun har länge legat i toppen av ungdomsarbetslösheten i Östergötland. I mars 2021 låg siffran på 16,1 procent, medan för länet i sin helhet låg den på 11,7 procent.

Det här är däremot inte den högsta siffran genom åren – det var nämligen år 2011 nådde Motala sin topp av ungdomsarbetslösheten i länet, enligt Per Engdahl, sektionschef på Arbetsförmedlingen. Han berättar att det då var över 30 procent av ungdomarna i kommunen som var arbetslösa. Sedan dess har siffran sjunkit, men ungdomsarbetslösheten fortsätter trots det vara ett problem i kommunen.

– Vi har haft en hög arbetslöshet i alla åldrar och när vi har det har vi en hård konkurens om jobben. Ungdomar som inte har lika mycket erfarenhet står sig inte lika bra på arbetsmarknaden på så sätt till konkurrensen, säger Per Engdahl.

Motala kommun ligger över snittet för länet och riket när det gäller ungdomsarbetslöshet. Foto: SVT Design

Sjunkit under pandemin

Trots att siffran för ungdomsarbetslöshet ökat på flera ställen runt om i landet under pandemin, har den sjunkit i Motala kommun. Något som Per Engdahl beskriver som en positiv trend för kommunen.

– Det är bra, men ungdomsarbetslösheten är fortfarande hög.

Hör Per Engdahl berätta varför siffran är hög och vad som behövs för att minska den i videon ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Motala

Mer i ämnet