Foto: Magnus Andersson/TT

Unik dom – restaurangägare döms för människoexploatering

Uppdaterad
Publicerad

Högsta domstolen har för första gången prövat innebörden av bestämmelserna om människoexploatering. Domstolen finner restaurangägaren från Norrköping skyldig till människoexploatering.

Det var 2018 som ett gift par från Bangladesh kom till Sverige för att studera och arbeta. De saknade bostad och restaurangägaren erbjöd dem rum i en lägenhet som han disponerade – men några dagar efter det att makarna flyttat in kom man överens om att makarna skulle arbeta i mannens restaurang. För arbetet skulle de få fri kost och bostad – samt ytterligare ersättning med 100 kronor i timmen.

Fri kost och bostad

Enligt Högsta domstolen hade restaurangägaren aldrig för avsikt att betala någon lön och makarna fick därför aldrig någon ersättning för sitt arbete förutom fri kost och bostad. Enligt domstolen ska restaurangägaren bidragit till att vidmakthålla situationen genom uttalanden om att han kunde få paret utvisat.

Norrköping

Högsta domstolen anser dock inte att de aktuella brotten inneburit en så påtaglig integritetskränkning att det är nödvändigt att döma till fängelse. Restaurangägaren döms därför till villkorlig dom.

Friades i hovrätten

Mannen dömdes först för människoexploatering av tingsrätten – men friades av Göta hovrätt. Det här är första gången Högsta domstolen prövat innebörden i bestämmelserna om människoexploatering – en lag som trädde i kraft 2018.

SVT Nyheter Öst träffade det utsatta paret 2019. Intervjun med dem hittar du här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Norrköping

Mer i ämnet