Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Unik hällristning flyttar in på museum Foto: Östergötlands museum

Unik hällristning flyttar in på museum

Publicerad

Östergötlands museum i Linköping har varit stängt sedan mars 2019 för att genomgå en totalrenovering. Någon gång i år ska museet öppna igen och då kommer en flera hundra kilo tung hällristning från Norrköping ingå i en ny kulturhistorisk utställning.

I Norrköping finns över 10 000 unika hällristningar från bronsåldern (ca 3 500 år sedan) på Himmelstalundsområdet. Den hällristning som nu får flytta in på museet har legat nedgrävd vid Himmelstalunds brunnshotel och kommer ursprungligen från det närliggande Bråvallaområdet. Där sprängdes den bort när den dåvarande flygflottiljen F13 skulle få mer plats.

– Sedan blev den liggande inne på området till någon gång på 90-talet då den flögs hit med helikopter, säger Therese Furuskog, arkeolog på Norrköpings stadsmuseum.

Men nu ska ristningen flytta inomhus och få blickarna på sig.

– Den kommer att ha en särskild plats i den kommande basutställningen, säger Per Nilsson, forskare och arkeolog på Östergötlands museum.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Norrköping

Mer i ämnet