Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Med den här utsikten är det väldigt svårt att klaga”, säger arkitekturstudenten Nils Bagge om Omberg. Foto: Hans Larsson/SVT/Donya Darvishi Gaziani/SVT

Unika vindskydd i trä ska locka fler till naturområden

Uppdaterad
Publicerad

Arkitekturfestivalen Arknat har kommit till Östergötland. Femton studenter från hela Europa är på plats för att utforma tre unika vindskydd i trä. SVT Nyheter Öst träffar deltagarna på Omberg för att höra de initiala designidéerna.

– Än så länge är det rätt så abstrakt, säger Nils Bagge, arkitekturstudent på Umeå universitet.

Festivalen har genomförts under sju tillfällen sedan 2017 och nu är det alltså dags för Östergötland. Deltagarnas uppgift är att designa tre vindskydd på tre olika platser, Glänås besöksområde, Svälinge och Omberg. Vindskyddet som ska byggas på Omberg kommer att ligga i nära anslutning till Östgötaleden.

– Jag har aldrig någon specifik rutin när jag börjar designa. Mycket beror på vilken miljö jag är i och vad för typ av berättelse jag vill förmedla, säger Vanessa Heider, arkitektstudent på Delft University i Nederländerna.

I klippet ovan ser du var på Omberg det unika vindskyddet ska stå.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.