Uno Svenningsson letade efter rovfåglar på Gotland Foto: SVT

Uno Svenningsson letade örn innan gig på Gotland

Publicerad

Intresset från turister att få naturupplevelser ökar, det gäller bland annat fågelskådning. En av många som gärna ger sig ut med kikaren är artisten Uno Svenningsson, som passade på att leta efter örnar innan en spelning på Gotland.

I Herrvik på östra Gotland berättar fågelguiden Jim Sundberg om sjöfåglarna som vilar i det kalla vattnet i fiskehamnen. Med under guidningen idag är artisten Uno Sveningsson och hans band som valt ett annorlunda sätt att ladda upp inför sin Gotlandsspelning.

-  Det här är perfekt uppladdning, att se lite fåglar, och det roliga är att bandet också är sjukt intresserade, så de hängde på, säger Uno Svenningsson med ett visst mått av ironi samtidigt som han leende pekar på musikerna som står och fryser på kajen.

Två havsörnar

Målet var att få se en örn och det lyckades de med en bit bort, innan de kom till Herrvik.

– Vi har sett två havsörnar, och en havstrut som fångade en plattfisk, säger Uno, som alltid haft ett intresse av fåglar.

– Framförallt rovfåglar. Varför vet jag inte riktigt, men jag är uppvuxen på landet och min pappa var väldigt intresserad av natur och djur, säger han.

Uno Svenningssons mål var att få se havsörn. Foto: SVT

Naturturismen ökar

Intresset för fågelskådning har växt de senaste åren och det är också ett led i den ökning av naturturism som syns just nu runt om i landet.

– Vi är övertygade om att detta är något som ökar, vi vet att framförallt utländska besökare har ökat de senaste 20 åren och av statistik från naturrum och nationalparker vet vi också att antalet besökare ökar där, framförallt förra året, säger Per Jiborn, generalsekreterare för Ekoturismföreningen i Sverige.

Jim Sundberg håller med om att intresset ökar.

– Folk tänker lite annorlunda och vill ut i naturen och då är fågelskådning en bra grej att koncentrera det intresset till, säger han.

Fågelguiden Jim Sundberg har märkt av att intresset för naturturism har ökat Foto: SVT

Längre turistsäsong

Naturturismen blir också en allt viktigare ingrediens för att förlänga turistsäsongen, menar Jim.

– Definitivt, april och maj är väldigt starka månader för fågelskådning och naturturism, även september och oktober kan vara väldigt bra, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer