Förutom insatserna från Länsstyrelsen så tros även det varmare klimatet vara en anledning bakom stortapetserabiets återkomst. Foto: TT/Stina Stjernkvist

Rödlistat bi troddes vara utdött – gör stark comeback

Uppdaterad
Publicerad

Den rödlistade arten stortapetserarbi som lyst med sin frånvaro i dryga 60 år har nu gjort en stark comeback. Efter att den försvunnit från Östergötland 1946, och troddes vara utdöd så återupptäcktes den igen 2012.

När arten återigen äntrade den östgötska scenen påbörjade länsstyrelsen tillsammans med markägare skötselinsatser för att gynna arten. En åtgärd de gjort är att schakta fram bar sand så att bina kan bygga bo.

En annan viktig åtgärd har varit att plantera växten väddklint. En växt som är viktig för många pollinerare men speciellt för stortapetserarbiet.

De insatser som Länsstyrelsen gjort tillsammans med markägare har gett positiva resultat. Sedan återupptäckten av biet har antalet kända platser där arten befinner sig ökat från 8 till 25 och populationen har ökat från 530 till 1560 honor under tidsperioden 2016 – 2020.

Låt gräsmattan bli en ängsmark

Om den positiva utvecklingen ska fortsätta så är det viktigt att det östgötska landskapet får mer blommor. Har du trädgård så kan även du dra ditt strå till stacken.

– Hemma i sin trädgård så kan man tänka på att inte sköta sin gräsmatta jättenitiskt. Man kan spara vissa delar och se till att de blir mer av en ängsmark. Se även till att ha mycket blommor i rabatterna som insekter gillar, säger Länsstyrelsens biolog Tommy Karlsson.

Titta på videon för att lära dig mer om insatserna som görs för att rädda de östgötska bina

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.