Det var i maj timmertåget spårade ur väster om Sollefteå. Nu visar det sig att orsaken troligen var en solkurva. Foto: Hans Lindblom / SVT

Utredare: Trafikverket har inte koll på järnvägen

Publicerad

I dag lämnade utredaren Erland Olausson över sin utredning om underhållet på svenska järnvägen och dess organisation. Utredningen är bitvis en svidande vidräkning med Trafikverkets kunskap och kontroll.

Det var 2018 som regeringen tillsatte tidigare LO-toppen och kommunpolitikern Erland Olausson från Valdemarsvik för uppdraget att utreda järnvägsunderhållets organisering. I dag lämnade han över utredningen till regeringen.

Erland Olausson. Foto: SVT

–Det mest slående är att Trafikverket inte har koll på anläggningen vilket är grundläggande för att man ska kunna bedriva ett effektivt underhåll, säger utredaren Erland Olausson.

Utredaren har också synpunkter på Trafikverkets kunskap om vad som ska göras i järnvägsanläggningen.

–När Trafikverket som beställare ska anlita entreprenörer för att utföra underhåll så måste man veta vad det är man beställer. Den kunskapen finns inte fullt ut, säger Erland Olausson.

I utredarens uppdrag fanns också att se hur Trafikverket kunde ta över uppgifter i egen regi från statliga entreprenören Infranord.

–Trafikverket bör skaffa sig kunskap så man vet vad man köper. Man behöver också ta till sig kunskap om modern teknik som gör att man upptäcker sliten materiel tidigt i stället för att vänta till det går sönder. Trafikverket behöver även köpa in maskiner som gör att underhållet går fortare, säger utredaren Erland Olausson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

SVT granskar järnvägen

Mer i ämnet