Bongoantiloper och damagaseller hör till de mest utrotningshotade arterna. Foto: Kolmården

Hotade antiloper flyttar in på Kolmården

Uppdaterad
Publicerad

Tre av de mest utrotningshotade antiloparterna kommer att få flytta in på savannområdet på Kolmården. Flera av arterna är idag på naturlig väg i princip utrotade, och nu behöver djurparkerna i världen samarbeta för deras existens.

– Djurparkerna är den sista livlinan för en mängd arter. Den biologiska mångfalden raseras just nu i en hjärtskärande takt och vi behöver köpa oss tid att återställa och säkra djurens naturliga levnadsmiljöer. Arternas överlevnad ligger därmed många gånger i våra händer, säger Christine Karmfalk, VD på Kolmården, i ett pressmeddelande.

Bevarandecentrum skapas på savannen

I första steget kommer tre damagaseller, två östliga bongoantiloper och sex nilvattenbock att placeras på Kolmården.

Men fler arter är att vänta framöver då savannområdet ska bli ett bevarandecentrum för antiloper och andra afrikanska arter som riskerar att utrotas.

-Arterna står på gränsen till utrotning och individerna vi tar emot är en del av en internationell reservpopulation, en sorts back-up som på lång sikt säkrar artens överlevnad, säger Rickard Sjödén, informationsansvarig på Kolmårdens djurpark.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.