En av de addaxantilopkalvar som nyligen föddes på Kolmårdens djurpark. Foto: Kolmårdens djurparkVisa alla (3)
Visa alla (3)

Födda på Kolmården – akut utrotningshotade antiloper

Publicerad

Addaxantilopen är ett av världens mest utrotningshotade djur. Forskarna tror att det idag bara finns runt 30 vilda kvar i norra Afrikas öknar. Nu har en hane och en hona fötts på Kolmårdens djurpark.

Kolmården är en av de djurparker i världen som jobbar för att rädda addaxantilopen från utrotning. Idag finns det över 500 stycken inom djurparkernas bevarandeprogram.

– Att det regelbundet föds addaxantiloper i djurparker är helt avgörande för artens framtid. Antiloperna som ingår i bevarandeprogrammet fungerar som en livsviktig backup och utan utplanteringar i framtiden skulle arten sannolikt vara helt utdöd inom de närmsta åren, säger Filip Johansson, djurchef på Kolmården, i ett pressmeddelande.

Kalvarna vägde runt åtta kilo när de föddes och mår bra. De fick vara med flocken i det varma stallet de första veckorna, men har nu fått springa ute med alla de andra djuren på Kolmårdens savann.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Norrköping

Mer i ämnet