En omfattande stöld av sjukvårdsutrustning värd upp till 10 miljoner ska ha skett på universitetssjukhuset i Linköping. Foto: Christian Nordén

Utrustning för miljoner stulen på sjukhuset i Linköping

Uppdaterad
Publicerad

I morse upptäcktes att instrument och utrustning för miljonbelopp stulits på universitetssjukhuset. Ett helt våningsplan är nu avspärrat av polisen.

Vid 7-tiden i morse upptäckte personal på universitetssjukhuset att det saknades sjukvårdsutrustning av stor omfattning på en avdelning. Maskinerna som saknas används vid undersökningar av mage och tarm.

”Mycket som stals”

– Det upptäcktes nu på morgonen när personalen kom tillbaka till arbetet. Så inbrottet måste ha skett i helgen. Och det var ju mycket som stals. Nypriset för utrustningen ligger på någonstans mellan åtta och tio miljoner, säger Henrik Hjortswang, verksamhetschef vid mag- och tarmmedicinska kliniken i Linköping, till Ekot.

Kan ha kopplingar till narkotikasmuggling

Den stulna utrustningen används för att undersöka bland annat magsäcken inifrån. För ett par veckor sedan skedde en liknande stöld vid Karlskoga lasarett och förra året vid Norrtälje sjukhus.

Liknande stölder har även förekommit i flera andra europeiska länder och polisens teori där är att kriminella använder utrustningen för att kontrollera att personer svalt droger i samband med narkotikasmuggling.

Ska göra teknisk undersökning

Polisen har spärrat av hela våningsplanet.

– Vi är på väg att göra en teknisk undersökning. Sen jobbar vi vidare med att höra personal och andra som kan hjälpa oss att komma vidare i det här, säger Hanna Andersson, presstalesperson vid polisen i Östergötland.

Ingen misstänkt

Ännu vet man inte närmare tidpunkt än att inbrottet skett någon gång under helgen.

En anmälan om stöld har upprättats. Just nu finns ingen misstänkt, enligt polisen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.