Två fastighetsbolag vill bygga om den gamla silon i Vadstena till bostäder. Foto: SVT

Vadstena kommun stäms på över 44 miljoner

Publicerad

Två fastighetsbolag har länge varit intresserade av att bygga om den gamla silon i Vadstena till bostäder. Nu tycker de att kommunen har tagit för lång tid på sig och stämmer kommunen på mer än 44 miljoner kronor.

Fastighetsbolagen Nya silon och Vadstenavillan har sedan 2004 planer på att bygga 55 lägenheter i den gamla silon i Vadstena och vill också bygga 18 nya villor på ett intilliggande område.

Enligt företagen skulle det bidra till att locka nya invånare till Vadstena. För att bygget ska kunna starta krävs dock en ny detaljplan för området. Företagen hävdar att kommunen har lovat att göra en detaljplan som innefattar boende, men så har inte skett. Därför anser företagen att kommunen har begått avtalsbrott och stämmer Vadstena kommun på 44 765 593 kronor.

Inte alltid en detaljplan blir antagen

Eftersom stämningsansökan lämnas in i dag så har kommunen inte haft någon möjlighet att svara, men kommundirektören Madeliene Andersson säger till SVT att det inte alltid en detaljplan blir antagen. Många olika faktorer kan påverka.

– Generellt sett kan man säga att det finns olika anledningar till att en detaljplan inte antas. Det kan vara arkeologi eller miljöskadad mark som påverkar beslutet, säger Andersson till SVT.

Idag är det också vanligt att en detaljplan drar ut på tiden på grund av överklaganden i olika instanser.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Vadstena

Mer i ämnet