Vammarskolan satsar på gympan

Uppdaterad
Publicerad

Sverige är ett av de länder som satsar minst på idrott i skolan. Men på Vammarskolan i Valdemarsvik har eleverna idrott fem gånger i veckan. Och resultatet har kommit snabbt – med högre närvaro och bättre inlärning.

Med endast 56 timmar schemalagd idrott per läsår, är Sverige sämst i Norden och tillhör bottenskiktet i hela Europa.  Men på Vammarskolan i Valdemarsvik infördes för några år sedan pulsträning för högstadieeleverna. Det innebär att de har idrott fem gånger i veckan.

– Vi fick löfte om att köra igång en testklass för ungefär fyra år sedan och där någonstans började resan, säger Mats Nahlbom som är matte- och NO-lärare på Vammarskolan och en av initiativtagarna till pulsträningen.

Pulsträning i Östergötland

Lugnare klass

Mats Nahlbom berättar att de kunde börja se resultat hos elever som idrottade i skolan efter tre terminer. De blev en stabil och lugn klass som mådde bättre, hade högre närvaro och verkade kunna ta emot inlärning på rätt sätt.

– Vi har blivit mycket lugnare nu och då är det lättare att koncentrera sig på lektionerna så slipper man gör allt jobb hemma, säger Elsa Edman.

Var femte elev struntar i gympan

Svenska skolungdomar måste röra på sig mer, det är vad SVTs nya serie Gympaläraren handlar om. Där vill Kalle Zackari Wahlström ändra ungdomars syn på motion och få dem att röra på sig mer.

Men att bara införa mer idrott på schemat kanske inte alltid räcker för att få en förändring. Ett problem som många idrottslärare har är att få eleverna att delta på lektionerna. Enligt Skolinspektionen deltar inte var femte högstadieelev på idrottslektionerna.

– Mycket i svenska skolan handlar om att bedöma och betygsätta, vilket kan vara jobbigt i idrottssammanhang. Men det kan också handla om en generell inställning till idrottandet. Det handlar inte om utseende, det handlar om en livsstilsförändring, säger Mats Nahlbom.

Fler inser idrottens betydelse

Vammarskolan kommer att fortsätta sitt arbete med eleverna och deras pulsträning med ambitionen att fler klasser än bara högstadiet ska vara igång med träningen snart.

– Forskningen boomar just nu, vi lär oss nya saker om hjärnan och ser att det kanske inte var så smart att dra ner på idrottstimmarna som Sverige gjorde på 80-talet. Nu börjar allt fler skolor inse hur idrotten kan förbättra eleverna hälsa och resultat, säger Mats Nahlbom.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Pulsträning i Östergötland

Mer i ämnet