– Man blir ledsen och förbannad, säger SVT:s reporter Tobias Holmqvist som var på kyrkogården för att besöka sin döde son. Foto: Tobias HolmqvistVisa alla (4)
Visa alla (4)

Vandalisering på kyrkogård i Norrköping

Uppdaterad
Publicerad
Uppemot hundra nedsparkade gravlyktor mötte besökare som ville hälsa på sina anhöriga på Sankt Johannes kyrkogård i Norrköping under lördagen.
– Man blir ledsen och förbannad, säger SVT:s reporter Tobias Holmqvist som själv var där för att besöka sin döde son.

– Folk gick omkring och plockade bland spillrorna. De såg ledsna ut. En del hade ljus i händerna, ljus som de inte hade någonstans att stoppa ner eftersom någon hade sparkat sönder en massa lyktor.

Det berättar Tobias Holmqvist. Han är till vardags reporter på SVT och var idag på kyrkogården för att besöka graven där hans döde son Elis ligger.

– Man blir ledsen och förbannad, bedrövad, säger han om skadegörelsen, 

Uppemot hundra gravlyktor sparkades sönder i Norrköping, troligtvis under natten till lördagen. Foto: Ulf Wigh/Wighsnews

Fotografen Ulf Wigh som tog bilder på kyrkogården säger att det rör sig om mellan 70 och 100 förstörda gravlyktor.

”Väldigt väldigt sorgligt”

När SVT når kyrkogårdschefen i Norrköping, Anders Carlsson, har han ännu inte hunnit se förstörelsen med egna ögon.

– Att man inte kan respektera de avlidna och de anhöriga, att man inte har någon respekt för kyrkogården som plats, det är väldigt väldigt sorgligt, säger han. 

Enligt Anders Carlsson var det länge sedan som någon av Norrköpings 23 kyrkogårdar utsattes för vandalisering.

– Det här verkar inte vara riktat mot några speciella gravar, utan det har varit mer slumpmässigt, att man har kastat eller sparkat omkring lyktorna. Nu måste vi ta tag i det här, städa och prata med polisen, säger han.

En av de vandaliserade gravlyktorna på Sankt Johannes kyrkogård i Norrköping. Foto: Ulf Wigh/Wighsnews

Finns en misstänkt

Polisen fick in en anmälan om skadegörelse tidigt på lördagsmorgonen och enligt uppgifter till Norrköpings Tidningar misstänker polisen att det är en man i 40-årsåldern som ligger bakom vandaliseringen. 

Kyrkogårdsbesökaren Tobias Holmqvist är mitt i bedrövelsen tacksam över att personen eller personerna som ligger bakom inte hade förstört ännu mer.

– Det är som ett litet altare vid vår gravplats, med bilar och stenar och andra saker. Och det hade klarat sig, så jag är trots allt glad över att de inte hade sparkat sönder mer, säger han.

Polisen misstänker att en man i 40-årsåldern ligger bakom vandaliseringen. Foto: Ulf Wigh/Wighsnews

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Norrköping

Mer i ämnet