Foto: TT

Vanligt konserveringsmedel kan bromsa Alzheimers

Uppdaterad
Publicerad

Lysozym, ett enzym som har nummer E1105 när det tillsätts i matvaror, kan behandla och ställa diagnos på Alzheimers sjukdom, visar nya forskningsresultat vid Linköpings universitet.

Medicinforskare världen över har länge sökt en förklaring till vad som orsakar den dödliga demenssjukdomen. Det har lanserats många teorier, men ännu är det långt till enighet.

– Forskningen är fortfarande väldigt splittrad. De flesta är ändå överens om att proteinet beta-amyloid, som bildar skadliga ansamlingar i hjärnan, har en central roll, säger Katarina Kågedal, docent i experimentell patologi vid Linköpings universitet i ett uttalande.

Katarina Kågedal publicerar nu tillsammans med bland andra Ann-Christin Brorsson, docent i molekylär bioteknik, en studie av samspelet mellan lysozym och beta-amyloid. I tidskriften Neurobiology of Disease presenterar Linköpingsforskarna nu belägg för att lysozym verkar skydda hjärnans nervceller från giftiga strukturer av beta-amyloid.

Försök på bananflugor

Forskarna undersökte vävnadsprover från avlidna alzheimerpatienteroch såg att lysozymnivån i de dödas ryggmärgsvätska var mycket högre än hos personer som inte haft sjukdomen. Man såg också att lysozym hade samlats vid de plack som bildats i hjärnan.

Det säger dock ingenting om detta var bra eller dåligt för sjukdomsutvecklingen. Därför gjorde man försök på bananflugor som smittats med beta-amyloid.

– Försöken visar tydligt att ett överuttryck av lysozym bromsar sjukdomsutvecklingen. Flugorna levde längre och blev mer aktiva, säger Ann-Christin Brorsson.

Forskarna kunde konstatera att lysozym hindrar att skadliga ansamlingar av beta-amyloid uppstår.

Tror på förebyggande behandling

I första hand tror forskarna att att en analys av lysozymnivåerna i ryggmärgsprov kan användas för att upptäcka Alzheimers sjukdom, särskilt i dess tidiga fas. I dag ställer man främst diagnos genom ett minnestest som görs på vårdcentralerna. I svåra fall PET-scannas hjärnan.

På sikt tror forskarna att lysozym kan användas vid förebyggande behandling.

– Drömmen är att kunna göra ett läkarbesök någon gång om året och avlägsna sina plack, ungefär som när man går till tandhygienisten, säger Katarina Kågedal.

Lysozym

  • Lysozym är en familj av enzymer som bland annat finns i äggvita, tårar och saliv. I kombination med EDTA används enzymet vid plasmidburen genöverföring.
  • Är mest känt för sin förmåga att sönderdela cellväggar hos exempelvis bakterier.
  • Kan användas som konserveringsmedel och har då nummer E1105
  • Kan även användas inom genteknik, då den används bl a vid proteinrening.

Källa: Wikipedia

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.