Medicinforskare världen över har länge sökt en förklaring till vad som orsakar den dödliga demenssjukdomen. Det har lanserats många teorier, men ännu är det långt till enighet.
– Forskningen är fortfarande väldigt splittrad. De flesta är ändå överens om att proteinet beta-amyloid, som bildar skadliga ansamlingar i hjärnan, har en central roll, säger Katarina Kågedal, docent i experimentell patologi vid Linköpings universitet i ett uttalande.
Katarina Kågedal publicerar nu tillsammans med bland andra Ann-Christin Brorsson, docent i molekylär bioteknik, en studie av samspelet mellan lysozym och beta-amyloid. I tidskriften Neurobiology of Disease presenterar Linköpingsforskarna nu belägg för att lysozym verkar skydda hjärnans nervceller från giftiga strukturer av beta-amyloid.
Försök på bananflugor
Forskarna undersökte vävnadsprover från avlidna alzheimerpatienteroch såg att lysozymnivån i de dödas ryggmärgsvätska var mycket högre än hos personer som inte haft sjukdomen. Man såg också att lysozym hade samlats vid de plack som bildats i hjärnan.
Det säger dock ingenting om detta var bra eller dåligt för sjukdomsutvecklingen. Därför gjorde man försök på bananflugor som smittats med beta-amyloid.
– Försöken visar tydligt att ett överuttryck av lysozym bromsar sjukdomsutvecklingen. Flugorna levde längre och blev mer aktiva, säger Ann-Christin Brorsson.
Forskarna kunde konstatera att lysozym hindrar att skadliga ansamlingar av beta-amyloid uppstår.
Tror på förebyggande behandling
I första hand tror forskarna att att en analys av lysozymnivåerna i ryggmärgsprov kan användas för att upptäcka Alzheimers sjukdom, särskilt i dess tidiga fas. I dag ställer man främst diagnos genom ett minnestest som görs på vårdcentralerna. I svåra fall PET-scannas hjärnan.
På sikt tror forskarna att lysozym kan användas vid förebyggande behandling.
– Drömmen är att kunna göra ett läkarbesök någon gång om året och avlägsna sina plack, ungefär som när man går till tandhygienisten, säger Katarina Kågedal.
Lysozym
- Lysozym är en familj av enzymer som bland annat finns i äggvita, tårar och saliv. I kombination med EDTA används enzymet vid plasmidburen genöverföring.
- Är mest känt för sin förmåga att sönderdela cellväggar hos exempelvis bakterier.
- Kan användas som konserveringsmedel och har då nummer E1105
- Kan även användas inom genteknik, då den används bl a vid proteinrening.
Källa: Wikipedia