Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Mer än varannan ungtall i Östergötland har betesskador Foto: SVT

Mer än varannan ungtall i Östergötland har betesskador

Uppdaterad
Publicerad

Östergötland är ett av de län i Sverige som är allra värst utsatt för betesskador på tallplanteringarna. Mer än varannan ungtall har någon gång skadats av hjortdjur, framför allt av älg. Det visar en nationell sammanställning som Skogsstyrelsen gjort av årets älgbetesinventeringar.

Ingen tydlig förbättring syns jämfört med tidigare år och skadorna är fortsatt långt ifrån de nationella målen, som är att högst 15 procent får ha en skada.

– Det är bekymmersamt att vi år efter år lyfter fram så här dåliga resultat utan att vi ser förbättringar, säger Christer Kalén, viltspecialist på Skogsstyrelsen.

Han anser också att stora insatser krävs för att få en bättre balans mellan hjortdjuren och tillgången till foder i skogen.

Kostar landet miljarder

Skadorna leder till minskad tillväxt i skogen, försämrad kvalitet och betydande ekonomiska förluster för skogsägarna. I värsta fall dör trädet helt.

Enligt en tidigare rapport från Skogsstyrelsen uppskattas betesskadorna orsaka skogsnäringen förluster motsvarande minst 7,2 miljarder kronor varje år.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer