Nedsågad allé norr om Vadstena Foto: SVT

Värdefull allé sågades ned – idag inleddes rättegång

Uppdaterad
Publicerad

Idag började rättegången mot den 66-åriga kvinna som i januari 2017 sågade ned 146 träd i en allé norr om Vadstena.

Kvinnan står åtalad för brott mot områdesskydd, då de 146 träden stod i en biotopsskyddad allé. Enligt åtalet har avverkningen, som skedde någon gång mellan den 2-18 januari 2017, skadat naturmiljön och är förbjuden enligt miljöbalken.

Kvinnan anmäldes av länsstyrelsen i Östergötland. De menar att träden var värdefulla för den biologiska mångfalden, då bland annat vedlevande skalbaggar, hålhäckande fåglar och fladdermöss trivdes i träden. Kvinnan själv trodde att hon hade fått en muntlig dispens från Länsstyrelsen för att få avverka träden och nekar brott.

– Kvinnan hade inte fått en muntlig dispens. Det hon uppfattade som en dispens, var i själva verket ett förslag till ett beslut som hon trodde var färdigt. Men så var det inte, säger kammaråklagare Jan Olof Andersson.

– Den intressanta frågan i målet är nog om det är så att hon har haft fog för att uppfatta att det har beviljats en dispens, och den andra frågan – utifrån hennes inställning är att – även om det då inte har beviljats en dispens, har hon ändå haft rätt att ta ned träden på grund av nöd? Att det har varit en säkerhetsrisk helt enkelt, säger kvinnans försvarsadvokat Henrik Lindblom.

Rättegången inleddes idag vid Linköpings Tingsrätt, och Länsstyrelsen yrkar på att kvinnan ska betala böter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.