Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Regionen fortsätter påstå att hela strejken innebär samhällsfara om inte medlemmarna tar bort eller flyttar sin semester. Detta kan inte Vårdförbundet acceptera och därför drar vi tillbaka strejkvarslet, säger Amanda Barkarö och Helene Esping. Foto: Lena Liljeborg/SVT

Vårdförbundet tar tillbaka strejkåtgärder i Östergötland

Uppdaterad
Publicerad

Vårdförbundet i Östergötland har idag onsdag, dragit tillbaka samtliga strejkvarsel i länet. Övertids- och mertidsblockaden som omfattar närmare 4000 anställda ligger dock kvar.

Förbundet menar att regionens bemanning är så slimmad att medlemmarna inte kunde omfattas av stridsåtgärder utan att det skulle innebära samhällsfara.

– Detta innebär att delar av konflikträtten är satt ur spel i Östergötland. Och bekräftar bara att vi är så underbemannade att arbetsgivaren vägrar låta oss strejka för att rädda vården, säger Amanda Barkarö, ledamot i styrelsen för Vårdförbundets lokalavdelning i Östergötland.

Konflikt mellan Vårdförbundet och arbetsgivarna

Färre behandlingar

Region Östergötland har vid flera tillfällen lyft att strejken är samhällsfarlig och kallat till förhandling. Men exakt vilken påverkan konflikten haft så här långt är svårt säga.

Enligt Karl Landergren, medicinskt direktör, har antalet operationer allmänt påverkats negativt, likaså mottagningsbesök. När det gäller primärvården gjordes förra veckan 1000 färre sjukvårdande behandlingar jämför med en normalvecka.

– Det är mycket positivt att vi nu tryggar patientsäkerheten och kan se till att våra patienter får den vård de behöver, säger Karl Landergren.

Återgår till jobbet

Runt 250 barnmorskor, biomedicinska analytiker, röntgensjuksköterskor och sjuksköterskor är uttagna i strejk från och med den 4 respektive 11 juni. De återgår nu i ordinarie arbete från den 20 juni respektive den 24 juni.

– Det här innebär också att vi inte behöver flytta våra medarbetares semestrar på grund av strejken, vilket är mycket positivt, fortsätter Landergren.

Hör Amanda Barkerö och Helene Esping från Vårdförbundet i klippet ovan.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör vad Iris Widholm, Camilla Kinnå och Christina Santesson tycker och tänker om Vårdförbundets strejk. Foto: Carl Larsson/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Konflikt mellan Vårdförbundet och arbetsgivarna

Mer i ämnet