Vårdpersonal vet för lite om förlossningsskador

Publicerad

 ”Tänk om man hade fått hjälp från början. Om kompetensen hade funnits där så jag hade blivit lagad rätt…” Det säger en kvinna i den analysrapport som Region Östergötland låtit göra. 

Det finns en brist på kunskap om förlossningsskador bland vårdpersonal. Den slutsatsen dras i rapporten som nyligen presenterades för Hälso- och sjukvårdsnämnden.

”Problematik med såväl inkontinens som samlagssmärtor betraktas som en naturlig följd av förlossningen. Det ska inte vara acceptabelt att ha värk i bäckenbotten, avföringsläckage och samlagssmärta efter att ha genomgått en vaginal förlossning.”  Ändå är det vad kvinnor fått höra när de söker hjälp hos vården.

I rapporten slutkläm står att: ”Det är nödvändigt med en attitydförändring inom hälso- och sjukvården för den här typen av förlossningsskador.” 

Vill samla kunskap

Regionrådet Christoffer Bernsköld (S) säger att vården redan börjat arbeta med förbättringar, men att det behövs mer.

– Vi behöver samla all kunskap om allvarliga förlossningsskador på ett ställe. Men det behövs också utbildning så att personal ute i vården vet vem de ska hänvisa till när kvinnor söker hjälp. 

Föreslår riktlinjer

Rapporten rekommenderar att det tas fram gemensamma riktlinjer för hela länet. Vårdpersonal måste också våga ställa frågor, trots att de kan upplevas som intima och skamfyllda. 

– Men de flesta kvinnor har ändå en bra förlossningsupplevelse och i grunden kan de känna sig trygga med förlossningsvården i Östergötland, betonar Christoffer Bernsköld.

Läs mer om analysen här.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer