Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vargarnas närvaro har gjort att Helikopterflottiljens hundekipage inte längre får övernatta ensamma på Kvarns övningsområde. Se och hör mer i videoklippet. Foto: Tobias Holmqvist

Vargen ett hinder när Försvarsmaktens hundar ska öva

Publicerad

Helikopterflottiljens hundekipage övar hos Markstridsskolan i Kvarn utanför Motala. Sedan flera år tillbaka är militärens område en del av de vargrevir som etablerats i de vidsträckta skogarna mellan Borensberg och Finspång.

Närkontakt med vargar inträffar därför då och då. 

– De tittar på oss, sedan har de gått därifrån. De har varit ganska oskygga, vilket är lite obehagligt på ett sätt, säger Robin Nilsson, ställföreträdande chef på Helikopterflottiljens hundgård.

Vargarnas närvaro har gjort att man ändrat hur man övar. Bland annat hade hundförarna ensamdygn ute i skogen, det vill säga övernattning med hunden under fältmässiga förhållanden.

– Det har vi inte längre i och med varghotet.

Se och hör mer i videoklippet här ovanför.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.