Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Köldskadades i lumpen – fick 88 000 i ersättning Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT

Köldskadades i lumpen – fick 88 000 i ersättning

Publicerad

Genomsnittskostnaden för skador som sker inom Försvarsmakten har ökat de senaste åren Det visar statistik från Kammarkollegiet. Att göra värnplikten innebär flera risker. Fallolyckor, bullerskador, köldskador och klämskador är de vanligaste skadorna.

Vid en skada uppmanas personalen att anmäla det inträffade om det ger problem längre fram. På så vis finns det dokumenterat.

SVT Nyheter Öst har varit i kontakt med flera personer som på olika sätt har skadat sig när de gjort värnplikten. En av dem är ”Anders” som vill vara anonym på grund av att han är krigsplacerad.

Han skadade sin tumme, när han av misstag sköt av ett vapen som han trodde var urladdat.

Hör honom berätta i klippet ovan.

Får ersättning för sina skador

Amin Naif Amin fick en fraktur i svanskotan när han ramlade i terrängen under en övning. Han har anmält skadan och sökt ersättning via försäkringsavdelningen på Kammarkollegiet.

Nyligen kom också ett beslut där en värnpliktig från Norrköping som varit på övning i norra Dalarna fick ersättning efter att han köldskadats efter långvarig exponering av kyla och väta.

Personen ersätts med 88 000 kronor, enligt beslut från Kammarkollegiet.

2019: 2 335,14 kronor

2020: 2 373,48 kronor

2021: 3 636 kronor

Källa: Kammarkollegiet

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.