Foto: SVT

Vattenbristen på Gotland en allt hetare fråga

Uppdaterad
Publicerad

Problemen med dricksvattenförsörjningen på Gotland har de senaste åren varit påtaglig. Region Gotland har tidigare konstaterat att 70 procent av öns privata brunnar – cirka 7000 – har dålig vattenkvalité och förra året antog man en VA-plan som sträcker sig till 2030 för att komma till rätta med alla problem.

Men det pågår redan en mängd projekt runt om på ön där man försöker skapa vattentäkter på olika sätt.

Ett av de privata initiativen står Lars Jacobi för. Han är gårdsägare i Kräklingbo och har återskapat en gammal myrmark som dikades ur någon gång på 1920-talet.

Gotland

– Vi har vatten som kommer från Torsburgen och det har ett stort flöde. Det tar vi hand om, säger Lars Jacobi.

Tunna jordlager

Grundproblemet ligger i att jordlagren på ön är tunna och att våtmarker dikats ur för att ge plats för åkermark. Utmaningen ligger i att samla upp hösten och vinterns nederbörd så att det räcker till sommarmånaderna, som spås bli allt varmare och torrare med klimatförändringarna.

Att vattenbehovet ökar till minst det dubbla i och med alla turister och sommargäster då gör det hela till en ännu svårare nöt att knäcka.

Vatten finns

Lars Jacobi menar att det finns bra förutsättningar för att komma till rätta med vattenproblemen på ön, vilket hans eget vattenprojekt är ett gott exempel på.

– Det här skulle kunna vara en bra ingrediens i den totala vattenförsörjningen på Gotland.

Hör Lars Jacobi berätta mer i videoklippet här ovanför.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gotland

Mer i ämnet