Klass 1-varning utfärdad över Östergötland för mycket kraftiga vindar Foto: TT Arne Dedert

Omkullblåsta träd blockerade vägar i Östergötland

Uppdaterad
Publicerad

SMHI har i helgen varnat för mycket hårda vindar i Götaland – och på flera håll i Östergötland har det rapporterats om nedfallna träd som har hindrat trafiken. Skenäsfärjan fick ställas in och Räddningstjänsten förberedde sig på översvämning i Valdemarsvik.

Under lördagen varnade SMHI för mycket besvärligt väder i framför allt södra Sverige. Men även för Götaland gick SMHI gått ut med en klass 1-varning som är den lägsta nivån på varning.

Enligt SMHI innebär det vindbyar på mellan 21 och 25 meter per sekund som kan ställa till problem för högre fordon och knäcka enstaka träd och grenar.

Nedfallna träd

Och på flera håll i Östergötland ställde den kraftiga vinden till med problem. Det har rapporterats om flera nedfallna träd som blockerar vägar.

Under lördagen blåste ett stort träd omkull i Krokek, norr om Norrköping. Trädet låg rakt över Sjöviksvägen, som går genom samhället, och blockerade trafiken och även linjebussen vilket gjorde att Räddningstjänsten fick rycka ut.

Vid 16-tiden på lördagen blockade ett träd båda riktningarna till Rejmyre från Bränntorpsvägen.

Blev instängd

Vid Stockgölens naturreservat norr om Norrköping blev en person instängd eftersom vägen inte var farbar. Räddningstjänsten åkte dit för att frilägga vägen vid halv fem-tiden på lördagseftermiddagen.

Ett större träd rasade över hårt trafikerade Pilgrimsvägen i Vadstena. Räddningstjänsten ryckte ut vid 19-tiden på lördagskvällen för att göra vägen farbar.

I Motala-trakten rapporterade privatpersoner om att träd har blåst ner. Här är en bild som Alexander Wijkander tog i närheten av Charlottenborg under lördagen. Foto: Alexander Wijkander

Blockerade vägar

I Kinda kommun blockerade ett omkullblåst träd vägen i höjd med Bränna, vid fyratiden på söndagsmorgonen.

Vid sjutiden på söndagsmorgonen blockerade ett träd vägen vid Östra Husby i Norrköpings kommun.

Inställd färja

Under söndagsförmiddagen ställdes Skenäsfärjan över Bråviken in på grund av kraftiga vindar. Prognosen är att färjelinjen ska öppnas klockan 10 på söndagen.

Förberedda på översvämning

Räddningstjänsten i Östra Götaland har även haft beredskap för att sätta upp vattenbarriärer i Valdemarsvik.

– Vi besiktar läget i hamnen regelbundet. Vi har förberett oss för preventiva åtgärder, sa Mikael Kalered, inre befäl på Räddningstjänsten i Östra Götland, till SVT Nyheter Öst under lördagen.

Besiktar regelbundet

Längs med kusten i Valdemarsvik är vattenståndet mycket högt och räddningstjänstens personal besiktar regelbundet hamnen för att upptäcka om man behöver sätta upp barriärer.

– Det behövs inte just nu, men det kan bli nödvändigt om vinden fortsätter, så att inte vatten tränger in i fastigheter, sa Mikael Kalered under lördagen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer